• Jyrki Nummisto

Keisarin uudet vaatteet

Updated: Jul 18, 2021

Joskus on ehkä vain hyvä avata sanainen arkkunsa ja alkaa puhua suunsa puhtaaksi rehellisesti, vilpittömästi ja itsensä syvällisesti tiedostaen.

Kun vuosituhannen vaihteen tienoilla kävelin euforiapäissäni ensimmäiseltä Astangajoogatunnilta kotiin niin enpä olisi uskonut, että istun tässä kirjoittamassa tätä tekstiä. Sillä nuorella idealistietsijäbailaaja kundilla ei siinä kohtaa ollut mitään käryä siitä, minkälaisia täysin käsittämättömiä vaiheita olisi edessä kaikilla niillä tulevilla matkoilla maailman ääriin etsimään milloin mitäkin vastauksia elämän eksistentiaalisiin kysymyksiin. Kaikkien niiden vuosien varrella opiskelin Astangajoogaa, Iyengarjoogaa, meditaatiota, Chi kungia, Tai chitä, Advaita Vedanta (nondualistista) filosofiaa, Buddhismia ym. ym. päätyen lopulta ”kaikki on unta eikä missään ole mitään merkitystä ja järkeä” -oivallukseen. Tämä oivallus oli siinä määrin kouriintuntuva, että se ”slap in the face” -tyyliin palautti minut pisteeseen A. Sitä ennen minusta oli tullut joogaopettaja ja opetin muille näitä aiheita suu vaahdossa vouhottaen kaikista niistä uusista oivalluksista mitä NYT TAAS oli löytynyt.


Tosiasiallisesti huomasin ajan kuluessa yhä suuremmalla vakuuttuneisuudella, että kaikki nämä mitä moninaisemmat erilaiset polut, joogamuodot, koulukunnat ja etsijäheimot olivat vain samojen perustotuuksien toistamista eksoottisilla ja runollisilla sanakäänteillä sekä kulttuurisidonnaisilla ideologioilla. Kerettiläisten (lue toisten koulukuntien) ideologia ja polku oli kuitenkin aina pikkuisen heikompi ja huonompi, jotta voitaisiin erottautua kaikkien aikojen parhaimpana ja toimivimpana polkuna. Herättyäni niin sanotusti reaaliin ja huomattuani, että olen edelleen se ajoittain röökiä vetävä ja kaljaa lipittävä oma itseni, päätin hypätä pois joogaesoteriahippi oravanpyörästä ja jättäytyä ihmetellen tarkkailemaan tätä maailmaa enemmän kriittisin silmin.


Saanen esitellä itseni, mä olen Paskajoogi a.k.a. Jyrki. Olen neljän kympin paremmalla puolella oleva Helsinkiläinen ikuinen joogan harjoittaja ja myös opettaja. Olen joogannut lähes päivittäin yli 20 vuotta, ja opettanut vuodesta 2002. Toki onhan harjoituksessani joitain taukojakin tullut, jos minulla on ollut esimerkiksi aivan jäätävä kankkunen tai ei ole muuten homma napostellut. En ole moneen vuoteen enää vakituisesti opettanut joogaa, mutta tietenkin sitä opetusta aina ajoittain joku erehtyy pyytämään ja sitä saa mitä tilaa. Olen seurannut Astanga-, Iyengar-, ja Hathajoogaperinteitä ja niiden ns. auktoriteetteja ja rampannut maailmalla korvat pysyvästi lentämisestä lukossa erilaisissa retriiteissä ja muissa henkisissä kinkereissä vuodesta 2004. Mitkään näistä systeemeistä eivät ole kuitenkaan minua riittävästi vakuuttaneet nukahtaakseni jonkun Intialaisen huru-ukon jalkojen juureen ja uskoakseni kritiikittä kaikki ne oudot jutut, mitä he ihmisille syöttävät. Joo, uskoin joskus, kun olin nuori ja naiivi. Nyt olen vanhempi, jäykempi ja aivan idiootti. Minä olen Paskajoogi, tyyppi, joka ei usko mitään, käyttäytyy välillä helvetin huonosti, uskoo tieteeseen, tykkää juoda kaljaa ja polttaa röökiä kavereiden kanssa sekä tanssia auringon nousuun asti mielipuolisessa tilassa.


No, miksi aloin pitää tätä blogia?

Siksi, että rakastan joogaamista ja tiedän, että tulen tekemään sitä muodossa tai toisessa elämäni loppuun asti. Lisäksi olen kyllästynyt seuraamaan sivusta hiljaa sitä, kun järkevät ja älykkäät ihmiset sekoavat ja irtaantuvat todellisuudesta pilvimaailmoihin jättäen kaiken vastuun muille. Haluan tuoda toisenlaisen äänen tähän homogeeniseen kulttuuriin ja viestin siitä, että voi olla ihan normaali, eikä tarvitse lähteä metsään hymisemään kasvaakseen aikuiseksi. Minä en todellakaan ole mikään auktoriteetti ja tämän blogin tekstit ovat minun ikiomia näkemyksiäni, eikä minun ole tarkoitus hyökätä ketään tai mitään vastaan. Jos minun juttuni ärsyttävät tai ne ovat tosi paskoja, siis ihan paskan joogin kirjoittamia, niin älä enää lue ja jatka elämää. Mikäli viittaan tieteelliseen tietoon tai sanon, että jotain on tutkittu, niin liitän siihen aina lähteen fact checkiä varten. Olen kyllästynyt siihenkin, että pseudotieteellisiä juttuja esitetään tieteenä ja mikä vielä pahempaa, sanotaan että jotain on tutkittu pelkkien kaveripuheiden perusteella. Taidan olla aika kyllästynyt aika moneen asiaan…


Aion kirjoittaa aika suorapuheisesti mitä mieleen juolahtaa enkä aio ryhtyä mihinkään filosofiseen miekkailuun, ellei aihe ole jotenkin erityisen herkullinen. Erityinen toiveeni on, että voin kirjoituksillani ruokkia jonkinlaista uutta ja toisenlaista ajattelua joogaharjoitukseen tai muuten vain ihmiselämään liittyen. Sellaiset hetket kun me oikeasti olemme tässä ja nyt, ovat hyvin harvassa ja muulta osin tämä elämä todellisuudessa on enemmän tai vähemmän haasteesta toiseen selviytymistä. Tähän selviytymiseen haluan osoittaa sanojani, auttaa mahdollisesti löytämään se seuraava valonpilkahdus ja ehkä vain tarjota hyvät naurut kun kerron omista toilailuistani. Ja niitähän riittää, sillä minä olen aika paska joogi.

170 views