• Jyrki Nummisto

Kuinka heikommassa asemassa olevilta otetaan rahat pois hyödyntämällä heidän kärsimystään

Arkitodellisuus on aika helkkarin tylsää, eikö olekin? Käydään töissä ja koulussa, ruokaa pitää laittaa, ulkona on kylmä ja lapset kiukuttelevat. Tätäkö se elämä nyt sitten on? Kaikki ne lapsuuden/nuoruuden haaveet maailman valloituksesta ja mielettömistä seikkailuista ovat kadonneet jonnekin lähimarketin loputtomien hyllyjen väliin, missä väsyneenä laahustaa nälkäisen jälkikasvun kiukutellessa käsipuolessa. Kotiin päästessä tekee mieli heittää työläppäri seinään, pakata matkalaukku, tilata taksi lentokentälle eikä koskaan enää palata takaisin. Kuulostaako tutulta? Minulle ainakin kuulostaa…


Mutta… ei hätää! Nykyään on tosi paljon kaikkia henkisen kasvun ja valmennuksen lyhempiä ja pidempiä kursseja, joissa kerrotaan sinulle, miten saat kaiken mistä unelmoit. Sinun ei tarvitse muuta kuin avata sosiaalinen media ja skrollata, niin noin 30:ssä sekunnissa olet jo törmännyt viiteen kurssiin, jotka tarjoavat sen sinulle early bird hintaan. Siis lähes ilmaiseksi vain 349 euroa. Ei enää väsyneitä iltoja, rahahuolia, ihmissuhdedraamaa tai fyysisiä kipuja! Ihanaa! Vihdoin joku on löytänyt ratkaisun asioihin, mitä olet miettinyt koko elämäsi. Ja kaikki tämä vain yhdellä kurssilla! Tässä kohtaa 349 euroa ei tunnu enää missään, sillä eihän se psykoterapeuttikaan silloin antanut mitään vastauksia. Sanoi vain, että ”mitä sinä itse siitä ajattelet”.


Yllä kuvasin sinulle lyhyesti juuri sen ansan, mihin niin moni kompastuu tänä päivänä ja myöhemmin valitettavasti usein pettyy. Nimittäin se vitutuksen täyteinen arkitodellisuus, missä koet kaikenlaisia epämiellyttäviä tunteita väkivaltafantasioineen, on sinun oma todellisuutesi. Et pääse sitä mihinkään karkuun. Tai voit toki yrittää ihan niin paljon kuin huvittaa, mutta trust me, et silti pääse. Tähän kohtaan ovat myös markkinavoimat päässeet käsiksi. Ajatelkaa, kuinka iso bisnes on ihmisen halu hyvään oloon. Kohderyhmä on kaikki maapallon ihmiset ja kysyntä ei laannu koskaan, hetkeksikään. Ei ole mikään ihme, että maailman tunnetuimmat valmentajat(bisneshenkilöt) ovat multimiljonäärejä. He käyttävät ihmisten utopistisia ja todellisuudesta irrallisia haavemaailmoja taseensa kasvattamiseen ja osaavat sen ihan saakelin hyvin.


Minulla ei ole todellakaan mitään tällaisia huuhaa höpötyksiä vastaan sinänsä. Jos joku maailman etuoikeutetuimmasta yhdestä prosentista haluaa touhutonneillaan persettä pyyhkiä niin siitä vaan. Mutta siinä vaiheessa, kun joku oikeasti apua tarvitseva vähävarainen ihminen ottaa osamaksulla tällaisen alakoulutasoisen suggestioon ja hypnoosin ilmiöihin perustuvan koulutuksen, niin silloin minua häiritsee todella paljon. Mikäli paikallinen juottola tai yökerho tarjoaa todellisuuspakoa perjantaiyönä, niin se on rehellistä. Mutta se, että tarjotaan katteettomia lupauksia hyödyntäen ihmisten kärsimyksiä ja halua päästä niistä pois on minusta törkeää. Se on itseasiassa heikommassa asemassa olevien riistämistä. Heissä, jotka tätä tekevät, ei ole mitään henkistä minun mielestäni.


Olen itse vuosien varrella törmännyt todella usein ihmisiin, joilla on traumaattista taustaa ja jotka etsivät vastauksia ja apua omiin kärsimyksiinsä tällaisilta kursseilta. Vuodesta toiseen he tunkevat viimeisetkin roposensa milloin minkäkin itseoppineen keittiöpsykologin taskuun. Oman menneisyyden käsittely ja läpikäyminen millä tahansa metodilla on pitkä ja haastava prosessi, eikä sitä todellakaan hoideta millään viikonloppuseminaarilla. Itseasiassa se voi olla katastrofaalista ja pahentaa haavoja entisestään. Jos kurssilla avataan vaikeiden muistojen Pandoran lipas ilman, että ENSIN on luotu turvallinen ja luottamuksellinen suhde sekä pitkän aikavälin seuranta, niin turvattomuus ja kipu saattaa vain lisääntyä. Tämän jälkeen ihminen jätetään taas yksin ja heitetään takaisin sinne marketin hyllyjen väliin haavat avattuna ja laitetaan lasku perään. Kyllähän tämä kuulkaas Paskajoogia vituttaa.


Toivoisin ehkä näillä kirjoituksilla kuitenkin saavani ihmisiä hieman ajattelemaan, mihin rahojaan tunkevat. Tänä päivänä esimerkiksi Kela tukee ihan oikeaa pitkäkestoista psykoterapiaa valtavilla rahasummilla, jotka ovat ihan jokaisen saatavilla. Tämä tuki on suunnattu juuri niille ihmisille, kenellä on ihan oikeita ongelmia eikä vain haluta manifestoida omaa voimaeläintä ilmestymään. Se on ehkä niiden ykkösprosenttilaisten heiniä. Toivoisin myös, että ne valmentajat, ketkä oikeasti välittävät asiakkaistaan kiinnittäisivät vähän huomiota siihen, kuka sinne kurssille on tulossa. Samalla myös olisi ehkä hyvä kiinnittää huomiota siihen, mihin oma ammattitaito riittää ja perehtyä vaikka hieman traumapsykologian saloihin. Se auttaa näkemään sitä, että ammattilaiset hoitavat traumoja, eivät Life Coachit (ellei Life Coach satu olemaan vaikka traumapsykologi tms.). Sitten voi myös kehottaa ihmistä lukemaan vaikka Paskajoogi-blogia, sillä se saattaa pelastaa jonkun rahat. Miksi sanon näin? No siksi, että vaikka kirjoitan tätä blogia yksityishenkilönä, niin olen myös SOTE alan ammattilainen ja ammattieettinen velvollisuuteni on auttaa ihmisiä eikä johtaa harhaan. Tätä velvollisuutta bisnescoach/ekonomi/ex pankkiirilla ei ole.

0 views