• Jyrki Nummisto

Miten brändätään tavallisista asioista ”henkinen harjoitus” ja saadaan ihmiset maksamaan siitä?

”Hohhohhoo, 40 vuotta olen myynyt vettä joen rannalla” – Zeniläinen sanonta valaistumisen opettamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä hulluudesta


Paskajoogi is back! Eihän uuden kirjoitus inspiksen syntymiseen mennytkään kuin vähän vajaa vuosi. Mutta kuka noita laskee ja ketä kiinnostaa…


Nyt tällä tavalla juhannuksen jälkimainingeissa, kun kaikki Erkit ja Hanna-Kaisat pakkaavat jälleen autonsa kohti Suomen suvea ja verenimijöitä, niin ajattelin pohdiskella arkisen elämän syvempää olemusta ja markkinointiviestintää luonnon kautta. Tässä pohdinnassa käytän tällä kertaa mökkeilymaniaa esimerkkinä. Olen jo vuosia törmännyt erilaisten retriitti/joogakeskusten mainoksiin kaikenlaisista metsän keskellä tapahtuvista ihmejutuista, jotka ”eheyttävät sinut aitoon olemiseen” tai ”palauttavat luontoyhteyden” tai ”luovat sinulle sress free ympäristön” tai lähes mitä tahansa, kunhan se on todella ”henkistä”. Olen ihan oikeasti samaan aikaan nauranut kuset housussa ja ihastellut näitä markkinointiviestintäosaajien mitä mielikuvituksellisimpia yrityksiä kalastella stressin uuvuttamien mökkimaakarien lomarahoja klisheemäisillä ja maailmoja syleilevillä runonparsilla. Meille luontoa rakastaville suomalaisille on rakennettu ihan uusi väylä parantaa joogaopettajien nyrkkipajojen tasetta istuttamalla päähämme luonnossa olemisen ”syvempää, henkistä olemusta”.


Googlasin huvikseni asiaa hakusanalla joogaretriitti luonnossa ja seuraavassa muutama otanta näistä IHANISTA kuvauksista ja alla niiden arkikielinen versio (yours truly kirjoittamana):


”Joogaamme ja maadoitamme juuriamme äiti maalle, nostatamme energioita hengityksen ja äänimaailman kannattelemina”


Metsässä joogaaminen on vittumaista. Epätasainen alusta, missä ei voi hakea keholinjausta kunnolla, hyttyset ja paarmat hyökkäävät sitä voimakkaammin, mitä enemmän hikoilet ja se surina on äänimaailmana….


”Nautit retriitillä ihanasta ruuasta, josta osa jopa omalta pihalta ja puulämmitteinen sauna kuuluu hintaan yhtenä iltana”


Olisiko esimerkiksi vaikkapa raparperia tai omenia, joita löytyy 1,5 miljoonan suomalaisen omakotitalon pihalta. Ja oikeinko yhtenä iltana on puusauna lämpimänä ja retriitti maksaa vaivaiset 950e/viikonloppu (hinta keksitty), wow!


”Me viemme sinut luontoon, ja sinä saat aikaa pysähtyä. Tämä on sinun aikaasi, mahdollisuus tehdä retki sinuun itseesi.


Suomalaisia ei tarvitse viedä luontoon, he löytävät kyllä sinne ihan itsekin. Me olemme luontokansaa. Ja mitä tulee omaan itseen matkaamiseen, niin se todellinen matka omaan itseen tehdään ihan joka hetki eikä vain silloin, kun ollaan jossain metsässä piilossa. Totta kai rentoutuminen on tärkeää välillä, mutta sen osaa jokainen suomalainen ihan ilman mitään joogaopettajiakin. Minä en tunne yhtään ihmistä, joka ei tunnista saunan terassilla istumisen ihanuutta siellä jossain järven rannalla.


No joo, totta kai kommentointini näihin iki-ihaniin kuvauksiin on sarkastista ja urpoa, mutta tässä piilee kuitenkin tietty juju. Se on se, että tosiasiassa koko henkisen kasvun skene on vain samojen vanhojen totuuksien paketoimista houkuttelevammaksi ja niiden tarjoamista rahaa vastaan. Ja oikeasti rakkaat ystävät, voitteko kuvitella, tämän kaltaisen bisneksen ennustetaan kasvavaan 66,2 miljardiin vuoteen 2027 mennessä!


En tiedä itkeäkö vai nauraa noille luvuille ja sille, mitä tämä kuvio on. Tämä skene on jo niin kaupallistunut ja vieraantunut todellisuudesta, että siitä, mistä esim. itse olen aloittanut aikoinaan, ei ole enää käytännössä mitään jäljellä. Ja mitä enemmän markkinavoimat valtaavat alaa, niin sitä ihmeellisempiä juttuja tulee keksiä erottuakseen muista. Taidanpa kehittää itse seuraavaksi ”HSL:n bussijoogan”, missä joogataan bussissa ja halataan ihmisiä. Miettikääpä kuinka monta ihmistä käyttää päivittäin bussia Stadissa? ”Eheydy työmatkalla! Miksi kuluttaisit aikaa eheytymiseen kaiken maailman kursseilla, kun voit nyt tehdä sen työmatkasi aikana!”. Jos minulla olisi rahaa, niin voisin palkata markkinointi ja brändiasiantuntijat suunnittelemaan minulle mainoskampanjan

, minkä avulla tosiaan voisin ehkä synnyttää työmatkajoogabuumin kiireiselle kaupunkilaiselle. Ja kaikista koomisinta tässä on se, että tällainen juttu voisi ihan oikeasti tapahtua.


Lopuksi kerron teille salaisuuden (ei tosin oikeesti ole salaisuus). KAIKKI bisnes, samoin kuin joogabisnes hyötyy siitä, jos ihminen tuntee itsensä vajaaksi. Ja tämän vajauden tunteen täyttämiseen erilaisilla tuotteilla perustuu myös joogabisnes. Paradoksi tässä kaikessa kuitenkin on se (tunsi itsensä sitten vajaaksi tai täydeksi), että Ihminen ovat kontaktissa itseensä joka hetki, sitä ei tarvitse etsiä mitenkään. Ainoastaan se vaihtelee, tykkäämmekö siitä vai emme. Ja samalla kun se Erkki ja Hanna-Kaisa matkustavat sinne möksälle Tallinnan tuliaiset takakontissa, he ovat kontaktissa toisiinsa. Se tarjoaa heille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä myös yhdessä. Siinä prosessissa ei tarvitse luontoretriittejä, funktionaalista venyttelyä (eli joogaa) tai kaikenlaisia tuotteita vaan sitkeyttä, anteeksiantoa, pitkää pinnaa ja kieroa huumoria. Kaikki tarvittava tulee elämän mukana eikä sitä tarvitse ostaa mistään. Tätä se Zen mestari siellä joen rannalla tarkoitti. Life is simple, don`t make it complicated.


Ihanaa juhannusta ja bussissa tavataan!!


Pic. K. Latvala

165 views