• Jyrki Nummisto

Valaistumisen ja joogan filosofian pikakurssi – Osa 2

Updated: Sep 10, 2021

No niin, hyppäämme nyt suoraan syvään päätyyn ja lähdemme sen jälkeen kaivautumaan sieltä ylös. Käsittelen tässä tekstissä yhtä lempikirjoistani valaistumisen teemaan liittyen ja se on:


I am That – Dialogues of Sri Nisargadatta Maharaj (Klikkaa linkkiä niin pääset PDF:ään)


Nisargadatta Maharaj, ristimänimeltään Maruti Shivrampant Kambli eli vuosina 1897-1981 ja hänen kerrotaan olleen valaistunut Advaita Vedanta mestari. Advaita Vedanta tarkoittaa periaatteessa Intialaista ykseysfilosofiaa karkeasti suomennettuna. Vedän hieman mutkia suoraksi, koska tarkoitus ei ole sukeltaa termeissä liian syvälle. Tarina kertoo, että hän saavutti valaistumisen noin kolmessa vuodessa tavattuaan opettajansa vuonna 1933. Kirjan on kääntänyt hindistä englanniksi hänen oppilaansa Maurice Frydman.


Kirja on jaettu osiksi ja se pohjautuu Frydmanin tekemiin sanatarkkoihin muistiinpanoihin hänen seuratessa Maharajin keskusteluja häntä tapaamaan tulleiden ihmisten kanssa. Näin ollen kirja ei ole mikään helppo nakki läpi kahlattavaksi, koska se on englanniksi ja 396 sivua. Maurice Frydman oli Puolalainen insinööri ja humanisti, joka muutti Intiaan toisen maailmansodan aikaan pakolaisena. Hän oli myöhemmin Mahatma Gandhin kautta mukana Intian itsenäisyystaistelussa ollessaan samalla myös Gandhin oppilas. Hän oli Nisargadatta Maharajin ystävä ja hänen kuollessa vuonna 1977 tarina kertoo, että Maharaj istui hänen vieressään kuoleman hetkellä. Kerron Frydmanista tarkemmin siksi, että ko. kirja on hänen kääntämänsä ja näin ollen hänen tapansa ja kokemuksensa vaikuttaa siihen. Kirja on siis Frydmanin käsialaa ja näin ollen hän toimii Nisargadatta Maharajin välikappaleena.


Miksi sitten juuri tämä kirja on yksi lempiteoksistani aiheesta? Eihän häntä edes tunne kukaan muu, kuin asioihin perehtynyt henkilö… No siksi, koska tämä kirja on minulle nostalginen eikä uskontokuntien ja miljoonien hölmöjen seuraajien maalailema LSD trippi.. Muistan vieläkin vuosia sitten Intiassa ollessani, kun amerikkalainen joogaopettajaystäväni kaivoi tämän kirjan pahvikantisena loppuun kuluneena pokkarina laukustaan ja antoi sen minulle lainaan. Hän sanoi, että tämä kannattaa lukea yksi luku kerrallaan ja sen jälkeen pohtia lukemaansa pari päivää (viikkoa, kuukautta…). Muistan elävästi, että en silloin vielä tajunnut kirjasta paljon mitään. Mietin vain pää sauhuten, että mitä helvettiä tämä tarkoittaa. Vuosien varrella kirjan sanoma kuitenkin avautui minulle opiskellessani aihetta lisää, ja totesin sen olevan kaikessa koruttomuudessaan, juonettomuudessaan ja suoraviivaisuudessaan parhaita aiheesta tehtyjä filosofisia opuksia. Eikä todellakaan tieteellinen (tai traditionaalinen) opus, vaan litterointi tyyliin sylkäisty raportti. Olen lukenut sen tähän mennessä ehkä kymmenen kertaa ja pohtinut sen juttuja 10 000 kertaa.


Nisargadatta Maharaj ei ollut henkilönä lähelläkään sitä arkkityyppiä, mihin olemme tottuneet ,kun puhumme valaistuneista henkilöistä. Hänen elämäntarinassaan ei ollut mitään suuria etsimismatkoja, hämmästyttäviä ”jumalallisia” käänteitä tai mitään muutakaan poikkeavaa. Päinvastoin. Hän oli nöyrä ja hyvin tavallinen hindumies,eikä hänellä ollut mitään erityisiä pyrkimyksiä mihinkään henkiseen suuntaan. Hän oli yrittäjä ja neljän lapsen isä pitäen TUPAKKAKAUPPAA. Hänen kauppansa menestyivät ja lopulta hän omisti kahdeksan kauppaa Mumbaissa. Hän oli itse myös tunnetusti ketjupolttaja, ja yleensä veti kessua myös pitäessään opetuspuheita, koko ajan. Hän ei siis ollut markkinavoimien ja trendiaaltojen rakentama tuotteistettu nykyjoogi, joka herää kiduttamaan itseään klo 4.30 joka aamu tuntikausiksi, kuristaa itsensä hengiltä säännöillään ja armeijarutiineillaan sekä saarnaa "taviksille" latentissa ylemmyydentunnossaan parsakaalin terveysvaikutuksista . Ymmärtänet pointin. Valaistuttuaan Nisargadatta möi muut kauppansa jättäen yhden niistä perheensä hengen pitimiksi ja alkoi opettaa siellä kahdesti päivässä. Eläkkeelle jäätyään hän jatkoi tätä kotonaan ja opetti vielä kuolinvuoteellaan sairaalassa, ilmaiseksi. Hänestä ei tullut myöskään Registered Yoga Alliancen diplomiopettajaa. Silti jostain kumman syystä hän jaksoi yrityksen hallinnoinnin ja perhe-elämän ohella jakaa ymmärrystään rööki huulessa yli 50 vuotta ja otti tuntemattomia ihmisiä ympäri maailmaa kotiinsa vastaanottamaan tätä. Mainitsinko jo, että ilmaiseksi?


Annan nyt lopuksi lukuvinkkejä varsinkin niitä ajatellen, jotka eivät ole asiaan juurikaan perehtyneet tai muuten vain epäluuloisuutensa vankeja. Yritä siis lukea mahdollisimman ennakkoluulottomasti. Jos tekstissä puhutaan jumalasta ja kaikenlaisista mielettömistä kokemuksista, niin älä jää jumittamaan vaan mene eteenpäin. Jos et tajua tekstiä, älä välitä siitä vaan tajua se mitä tajuat ja unohda muu. Tulen ”kääntämään” näitä juttuja sinulle massiivisesti tiivistäen myöhemmin. Ja viimeisenä vinkkinä MUISTA KULTTUURINEN KONTEKSTI äläkä kompastu eksoottisuuksiin ja vierasperäisiin termeihin. Tämä tarkoittaa sitä, että yritä lukea mitä Nisargadatta ihan oikeasti vastaa kysymyksiin ilman että ajaudut omiin kuvitelmiisi taustaideologioista. Lisäksi pahoittelut niille, joilla englannin kieli ei taivu. Kirjaa ei ole suomennettu (ainakaan tietääkseni), mutta pyrin jatkossa avaamaan teemaa niin, että tekstiin tutustuminen ei ole aivan välttämätöntä.


Seuraavassa tekstissä alan vetämään mutkia suoraksi, antoisia lukuhetkiä!

157 views