• Jyrki Nummisto

Valaistumisen ja joogan filosofian pikakurssi – Viimeinen osa

Tässä kirjekurssini viimeisessä osassa sidon yhteen aiemmissa sarjan osissa esiin tuomiani asioita käytännönläheisiksi ohjeiksi ja toteamiksi omaan arkiseen elämään. Pyrin niissä sellaiseen selkeyteen, että niitä on helppo jokaisen noudattaa ja kokeilla, eikä niin tehdessään tarvitse mennä sanskritin kielen kurssille tai matkustaa pyhiinvaellusmatkoille Intiaan. Toivon tämän myös herättävän ajatuksia siitä, minkä takia ylipäätään jokin vieraasta kulttuurista tullut menetelmäperinne on saavuttanut niin valtavan suosion länsimaissa? Ovatko meidän omat henkiset perinteemme epäonnistuneet tavoittamaan syvimpiä tarpeitamme ihmisinä? Vai onko tämä aika vain yksinkertaisesti sellainen, että se eristää meitä itsestämme ja toisista? Vai onko se kenties molempia? Jokaisella tietysti on oma näkemys tästä, eikä minullakaan valitettavasti ole tähän tyhjentävää vastausta. Voin kuitenkin näyttää hieman suuntaa siihen, miten itse olen lopulta löytänyt vastauksia itselleni. Sitä varten olen kulkenut myös helvetin monta harhapolkua, joten uskoisin pystyväni jollakin kompetenssilla asiasta puhumaan. Tässä muutama arkinen vinkki:


1. Ankkuroi itsesi nykyhetkeen. Elämä tapahtuu juuri nyt, eikä sinulla ole mitään muuta hetkeä. Menneisyys tapahtuu mielikuvina ja muistoissa nykyhetkessä ja tulevaisuus myös. Menneisyys katosi jo ja tulevaisuus ei ole vielä tapahtunut etkä sinä tiedä, mitä tulee tapahtumaan.


2. Ymmärrä, että et lopulta voi kontrolloida mieltäsi ja sen sisältöjä sen mukaan mitä haluat. Saatat luulla ja uskoa, että voit vaikka visualisoimalla tms. harjoitteilla saada sen mitä haluat, mutta se on illuusio. Jos sattumalta saat jotain näin (eli luulet saavasi), niin se on juuri sitä eli sattumaa. Sinä et voi mitenkään tietää johtuiko se siitä mitä teit vai jostain ihan muusta. Jos niin uskot, olet saanut väärää informaatiota.


3. Ymmärrä, että nykyjooga, eli joogasaleilla harjoitettava harjoitus on venyttelyä ja kehonhallintatreeniä. Saat siitä samoja hyötyjä kuin muustakin liikunnasta, eikä siinä ole mitään syvällistä henkisyyttä ja merkitystä. Juoksija saa saman hyvän olon tunteen juoksemalla. Kehon kuntouttamiseen ja arjen virkistymiseen siitä on hyötyä ja onpa sillä saatu myös jotain terapeuttista apuakin joihinkin sairauksiin. Myös kuntosaliharjoittelulla on saatu erilaisten sairauksien hoidossa hyötyjä.


4. Meditoimalla voit hiljentää mielen hetkellisesti, mutta arkielämässä noin 15 minuutin kuluttua meteli on palannut. Mieli ei rauhoitu eikä hiljene koskaan, mutta meditaatioon on helppo paeta vaikkapa epämiellyttävää tilannetta. Tämä on juuri se ansa, mistä olen puhunut. Ollaan niin holy, ettei ”muka” reagoida. Jos sinulle on uskoteltu (valehdeltu), että meditoimalla voit löytää ”yhä enemmän” mielenrauhaa, niin think again. Mielenrauhaan EI OLE mitään varastoa vaan on vain tämä hetki, jossa joko reagoit tai et reagoi. Toisin kuin kapitalismissa ja asuntolainoissa, niin mielenrauhaa ei voi laittaa pankkiin. Siksi myös 30 vuotta meditoineet ja jooganneet ihmiset eroavat, riitelevät, itkevät ja huutavat.


5. Se, mitä sinä voit tehdä, on päästää irti. Tässä on fundamentaalinen ero edelliseen kohtaan verrattuna. Päästä irti joka hetki. Tiskatessa, joogatessa, riidellessä, työtä tehdessä. Konflikti puolison kanssa on esimerkiksi loistava mahdollisuus harjoitella irti päästämistä. Enkä tarkoita sitä, että esittää irti päästämistä vaikka poistumalla paikalta tai olemalla hiljaa naama possunpunaisena helottaen. Tarkoitan taas IRTI PÄÄSTÄMISTÄ. Se tapahtuu itsessä eikä se ole muiden vastuulla, eivätkä muut kykene puolestasi irti päästämään vaikka kuinka syyttelet ja vaadit. Pelkästään yksi arkipäivä tarjoaa kymmeniä, ellei satoja mahdollisuuksia tyhjentää pajatso ts. päästää irti koko universumista. Pling, olet vapaa. Et sinä siihen meditaatiota ja joogaa tarvitse. Miksi kuluttaa aikaa ihme kikkailuun kun voi tiskatessa tai riidellessä valaistua? Kuinka kätevää...


6. Toiset ihmiset ympärilläsi ovat parhaita opettajiasi. Ne mittaavat sinun kehitysastettasi koko ajan ja heidän kasvoiltaan näet, missä sinä menet kehityksessäsi. Huolehdi, että saat olla paljon muiden ihmisten seurassa ja jos siihen ei ole mahdollisuutta, yritä löytää ihmisiä lähellesi. Näytä läheisille haavoittuvuutesi äläkä esitä jotain mestaria. Sellaisia ei ole.


7. Jos sinulla on lapsuustraumoja, mielenterveyspulmia tai muita traumoja, niin hakeudu psykoterapiaan äläkä millekään henkinen kasvu/jooga/meditaatiokurssille. Niitä todennäköisesti vetää joku ex markkinointipäällikkö, joka on tehnyt uramuutoksen jäätyään YT neuvottelujen kautta pihalle entisestä työpaikastaan. Joo tiedän, sarkasmia mutta ymmärrät varmaan pointin. Näillä ihmisillä (tai niillä rastapääguruilla) ei ole mitään käryä miten esim. kiintymyssuhteessa tapahtuneita vaurioita korjataan, eikä niitä TODELLAKAAN korjata millään viikonloppukurssilla/retriitillä.


8. Tee jotain kehollista muutaman kerran viikossa, jossa saat liikuntaa (esim. joogaa). Älä liiku liikaa, sillä muuten ne pikku vitutukset ei tunnu. Maaninen liikkuminen saattaa olla usein merkki jonkun asian välttelystä. Lisäksi lue kirjoja, tapaa ystäviä, naura, huuda, itke, kosketa, anna suukkoja ja rakastele. Anna elämän koskettaa ja maistua.


LOPUKSI


Kaikessa tässä värikkäässä elämässä ja vauhdissa on alla jotakin, mikä on se mysteeri. Edellisen listan ykköskohta antaa vihjeitä siihen. Lista on tarkoitettu itseasiassa siihen, millä tavalla pystyy kuuntelemaan sitä mysteeriä arjessa. Se mysteeri on se ikiaikainen filosofinen kysymys; Kuka/mikä minä olen? Elämä tapahtuu tässä ja nyt ja kaiken sen alla, yllä, sivuilla ja sisällä on se mysteeri. Voit paeta sitä mihin tahansa mielikuvaan milloin tahansa, mutta se ei ole se. Se ei ole mitään, mitä voit kuvitella ja mielessäsi hahmottaa. Et myöskään voi sitä millään tekniikalla tai menetelmällä tavoittaa, sillä se mysteeri on tässä JO ENNEN minkään tekniikan ilmestymistä. Mikä ihme se on? Tähän saakka minä pystyn sinua saattamaan, loppu sinun tulee selvittää itse. In the meantime, minulla alkoi tehdä mieli Fazer Crunchy suklaapatukkaa ja minullapa oli sellainen täällä kotona! Kuvissa lapsenomainen ilo tästä ja tyhjä paperi. Kunfutsen sanoin, "Elämä on lyhyt, syö jälkiruoka ensin".

249 views